DEVLET BAKANI SAYIN MESUT YILMAZ'IN
DIŞİŞLERİ KONUSUNDAKİ SORU ÖNERGESİNE VERDİĞİ CEVAP

3 Nisan 1985 Çarşamba

* * *

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Rize) – Sayın Başkan, DEĞERLİ MİLLETVEKİLLERİ; İstanbul Milletvekili Sayın Sabit Batumlu’nun dışişleri Bakanı Sayın Vahit Halefoğlu’na yönelik sözlü soru önergesini cevaplamak üzere huzurunuzda bulunuyorum.

Zürih Başkonsolosluğumuz, ikametgah binası sahibinin kira sözleşmesini yenilememe kararıyla, kançılarya binası sahibi şirketin tahliye talepleri karşısında, ayrıca bu merkezde yoğun güvenlik nedenleriyle, ikametgah ve kançılarya bir arada olacak şekilde bir bina araştırılmış ve maksada uygun bulunan bir bina kiralanmıştı. Binanın geçmişiyle ilgili olarak, sonradan ortaya çıkan nedenle binaya taşınılmaktan vazgeçilmiştir. Kira sözleşmesi feshedilen binaya tamir masrafı veya diğer bir nam altında hiçbir ödeme yapılmamıştır. Ayrıca fesih sebebiyle ödenen herhangi bir tazminat da mevcut değildir.

Ancak, bina sahibi aleyhimize tazminat davası açmak üzere mahkemeye müracaat etmiştir. Hukukçuların ve başkonsolosluk avutanının görüşüne göre, mal sahibinin binanın geçmişiyle ilgili bilgileri tam olarak vermemesi sebebiyle davayı kazanamaması çok muhtemeldir. Kiralama işlemleri usulüne uygun olarak yapılmış olup, herhangi bir sorumluluk bulunmamaktadır.

Dışişleri Bakanı Sayın Vahit Halefoğlu, bir yabancı şirketten kiralanmış uçakla 20 Şubat tarihinde Birleşik Arap Emirliklerine ve Katar’a resmi ziyarette bulunmuştur. Uçak şirketinin parası Dışişleri bakanlığı bütçesinin ilgili faslında karşılanmıştır.

Yüce Meclise saygılarımla arz ederim. (ANAP sıralarından alkışlar)

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Rize) – Sözlerimi tahrif ettiler, müsaade eder misiniz Sayın başkan?

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Rize) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; sözlü soru önergesi sahibi Sayın Batumlu, benim burada verdiğim izahatı dinlemeden ve sözlerimi hiç kaile almaksızın kendi hazırladığı konuşmayı yüce heyete sunduğu için, bende bu kısa açıklamayı yapmak zorunda kaldım. Daha önceki açıklamamın iki cümlesini sadece tekrar etmekle yetineceğim.

Kira sözleşmesi feshedilen binaya tamir masrafı veya diğer herhangi bir nam altında hiçbir ödeme yapılmamıştır. Ayrıca fesih sebebiyle ödenen herhangi bir tazminat da mevcut değildir.

Sayın Dışişleri Bakanımıza seyahatiyle ilgili olarak; Dışişleri Bakanı Sayın Vahit Halefoğlu bir yabancı şirketten kiralanmış uçakla, 20 Şubat tarihinde Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar’a resmi ziyarette bulunmuştur. Uçak şirketinin parası Dışişleri Bakanlığı bütçesinin ilgili faslından karışlanmıştır. Tıpkı Sayın Batum’un burada bize tavsiye ettiği şekilde yapılmıştır.

Saygılar sunarım.