DEVLET BAKANI SAYIN MESUT YILMAZ'IN
USULE İLİŞKİN YAPTIĞI KONUŞMA

11 Haziran 1985 Salı

* * *

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Rize) – Sayın Başkanım, usul hakkında söz vermiştiniz efendim. (HP sıralarından gürültüler)

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Rize) – Sayın Başkanım, usul hakkında söz hakkım baki.

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Rize) – Hemen ilk paragraf Sayın Başkanım.

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Rize) – Sayın Başkan, bu konuda konuşacağım.

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Rize) – Evet Sayın Başkan.

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Rize) – Sayın Başkanım, baştan aşağı engellemelerle geçen bu kanun tasarısı üzerindeki görüşmede ağır bir usul hatasını engellemek için söz almış bulunuyorum. Müsaade ederseniz İçtüzüğün yoklamayla ilgili 58inci maddesini okuyorum, bu madde aynen şöyle demektedir; “Başkan Birleşimi açtıktan sonra tereddüte düşerse yoklama yapar.

Görüşmeler sırasında işaretle oylamaya geçilirken, 10 milletvekili ayağa kalkmak veya önerge vermek suretiyle yoklama yapılmasını isteyebilir.

Yoklama, elektronik oy düğmelerine basmak veya Başkan lüzum gördüğü zaman ad okumak suretiyle yapılır.

Yoklama sonucunda, üye tamsayısının salt çoğunluğunun mevcut olmadığı anlaşılırsa, oturum en geç bir saat sonrasına ertelenebilir. Bu oturumda da toplantı yeter sayısı yoksa, birleşim kapatılır.”

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Devamla) – Sayın Başkanım, bu oturumun başından beri cereyan eden bütün olaylara ve hatta şu son ifadenize rağmen, gerek grubumuz, gerekse hükümetimiz size olan güvenini muhafaza etmektedir. (ANAP sıralarından “Bravo” sesleri, alkışlar).

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Devamla) – Sayın Başkanım, burada fevkalade kötü sonuçlar doğuracak yeni bir usul ittihaz etmek üzeresiniz. Henüz yarım saat önce aynı maddenin görüşmesi sırasında yoklama yapılmış ve bu yoklama sonucunda Meclis çoğunluğunun, hem de büyük bir farkla mevcut bulunduğu anlaşılmıştır. Daha aradan yarım saat geçmeden yeni bir yoklama istemini, yoklama talebini hem de aynı maddenin müzakeresi sırasında eğer işleme tabi tutarsanız, bu Meclisin bundan sonra kanun çıkarma ihtimali mevcut değildir, böyle bir engelleme karşısında. Fevkalade tehlikeli bir çağıra meydan vermek üzeresiniz. Hiçbir kanun hükmü, hiçbir İçtüzük hükmü suiniyeti himaye edemez.

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Devamla) – Sayın Başkanım, birtakım muhalefet milletvekillerinin bu kanun tasarısını engellemek suretiyle girişmiş oldukları suiniyete aracı olmamanızı tekrar tensiplerinize arz ediyorum.

Saygılarımı sunarım. (ANAP sıralarından alkışlar)

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Rize) – Sayın Başkan söz istiyorum.

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Rize) – Hayır efendim, söz istiyorum.

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Rize) – Evet efendim.

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Rize) – Sayın Başkanım, değerli milletvekilleri,; burada her halde hemşehrilikten, akrabalıktan ve dostluktan çok daha önemli bir şey vardı; o da objektif hukuk kurullarına uymaktır. Benim anladığım kadarıyla Sayın Başkanım, benim burada usule ilişkin ileri sürdüğüm görüşlere katılmış gözüküyorlar.

Sayın Başkanım, “Suiniyetin esas olamayacağını ve esasen kendisinin de salonda çoğunluğun bulunduğunu tespit ettiğini” ifade ettiler. Ben burada, geri alınacak herhangi bir söz sarf ettiğime inanmıyorum. Bu itibarla da sözlerimi geri almıyorum.

Sayın Başkanı, kendi takdirine bağlı olan bir hususu, talepçilerin takdirine bırakmaktan vazgeçmeye davet ediyor, saygılar sunuyorum. (HP sıralarından “Yoklama istiyoruz” sesleri)