DEVLET BAKANI SAYIN MESUT YILMAZ'IN
SORU ÖNERGESİNE VERDİĞİ CEVAP

23 Ekim 1985 Çarşamba

* * *

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Rize) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Konya Milletvekili Sayın Sabri Irmak’ın sözlü sorusunu cevaplandırmak üzere huzurunuzda bulunuyorum.

Sayın Başbakan, International Herald Tribune Gazetesinin, 8.6.1985 tarihli sayısında yayınlanan mülakatında bir soru üzerine, Türkiye’de komünizm propagandasının yasak olduğunu, DİSK ve Barış Derneğinin bu açıdan yargılandığını ifade etmiştir.

Sayın Başbakan, gene iddianamede yer alan bir suçlama olarak, DİSK’in faaliyetlerinin komünistlerce finanse edildiğini belirtmiş; ancak buna mahkemelerin karar vereceğini eklemiştir.

Sayın Başbakanın bu ifadelerini, devam eden bir davaya müdahale veya yargıyı etkileme biçiminde değerlendirmek, eldeki metinlere göre yanlış olduğu gibi, kendisinin kastına da aykırı bulunmaktadır.

Saygılarımla arz ederim. (ANAP sıralarından alkışlar)

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Rize) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Sayın Altunakar’ın 1 nci sorusu, Sayın Abdullah Çakırefe’nin 15.10.1985 tarihli birleşimde tarafımdan cevaplandırılan sözlü sorusuyla aynı mahiyette olduğundan, burada tekrarlamayacağım.

Sayın Başbakanın gezilerinden sonra, ilgili ülkelerde herhangi bir olumsuz yayına rastlanmamıştır; tersine, izlenen yayınların tümü ülkemiz açısından olumlu olup, bir gazetemizde bu gezilerden birisiyle ilgili olarak, isim verilmeden yapılan asılsız yayın dahi bu olumlu sonucu gölgeleyememiştir. Bu yönüyle Sayın Başbakanın gezileri, gerek ülkemizin dış tanıtması, gerekse bu ülkelere ihracatımızın artırılması, ve ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi açılarından son derece yararlı olmuştur. Aradan çok kısa bir süre geçmiş olmasına rağmen, bu olumlu sonuçlar bugün ortaya çıkmaya başlamıştır.

İhracat potansiyelimizin sınırına ulaşıldığı iddialarına karşın, ihracatımızdaki artışın devam etmesi, yabancı sermaye girişlerinde gözlenen büyük artış, müteahhitlerimizin yeni pazarlara girmeleri, turizm gelirlerimizdeki tırmanma gibi birçok sevindirici gelişmede, bu gezilerin önemli payı vardır.

Unutulmaması gereken diğer bir nokta da, bu gezilerin sadece ekonomik amaçlara yönelik olmadığıdır. Türkiye’nin önemli siyasi sorunları, bu gezilerde Sayın Başbakan tarafından en yetkili kişilere anlatılmakta ve böylece dış politikamıza önemli destek sağlanmaktadır.

Saygılarımla arz ederim. (ANAP sıralarından alkışlar)

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Rize) – Sayın Başbakanın Cezayir Başbakanı ile görüşmek için manevra çevirdiğini ifade etti sayın hatip. Sayın Başbakana sataşma gerekçesiyle söz istiyorum.

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Rize) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri, Sayın Altunakar’ın Sayın Başbakanımıza yönelttiği soruları cevaplandırmak benim için bir zahmet değil,bilakis inançla yaptığım onur verici bir görev olmuştur.

Sayın Altunakar’ın burada, talihsiz bir şekilde Sayın Başbakanımızın, Cezayir Başbakanı ile görüşmek için manevra çevirdiği şeklindeki ifadesi, kendi ifadesiyle söylüyorum, gayri kabili kabul ve Sayın Başbakanımızın iradesiyle gayri kabili teliftir. Sayın Altunakar’ın, öyle anlaşılmaktadır ki, Türkçesi nerede ise, dış politika anlayışı da oradadır. (ANAP sıralarından “Bravo” sesleri, alkışlar).

Bugünün dış politikasında, artık, Sayın Altunakar’ın zannettiği gibi, başbakanlar, devlet adamları, oturdukları yerden ülkelerinin ekonomik gelişmesine seyirci kalamıyorlar. Bakınız bundan önceki Fransız Cumhurbaşkanı – başbakanı değil, Cumhurbaşkanı – Fransa’nın en büyük uçak endüstri sahibinin yanına alarak, İran’a, sırf uçak satmak için resmi gezi yapmıştır.

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Devamla) – Size cevap vermiyorum efendim, Sayın Altunakar’a cevap veriyorum; siz de sözlü soru sorun, size de cevap vereceğim.

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Devamla) – Sayın Altunakar’ın burada söyledikleri gibi, bir tarafta, Suudi Arabistan’da Türk yapı malzemelerinin kullanılmamasından şikayet etmek, sonra da, Sayın Başbakanın, işadamlarıyla beraber yaptığı bu dış seyahatlerden şikayet etmek birbiriyle bağdaşan şeyler değildir; tam tersine, büyük bir çelişkidir.

Sayın Başbakanımızın bu seyahatleri sadece Türkiye’nin ihracatının artışında değil, dış tanıtmada da etkili olmuştur.

Sayın Altunakar, somut sonuç istiyorsanız sayın milletvekili somut sonuç istiyorsanız, “1984 senesinde Türkiye Çin’e ne kadar ihracat yapmıştır; 1985’in gerçekleşme rakamları nedir?” Her ikisini karşılaştırın.

Saygılar sunarım. (ANAP sıralarından alkışlar).