DEVLET BAKANI SAYIN MESUT YILMAZ'IN
İNCİRLİK'DEKİ OLAY KONUSUNDA YAPTIĞI AÇIKLAMA

21 Ocak 1986 Salı

* * *

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Rize) – Türk Silahlı Kuvvetlerinin İncirlik tesisindeki Türk işçileriyle Birleşik devletleri askeri polisi arasında 13 Mart 1985 tarihinde meydana gelen olay üzerine; gerek Türk, gerekse Amerika Birleşik Devletleri askeri makamları, teşkil edilen teftiş heyetleri marifetiyle olayı yerinde inceleterek idari tahkikatı sonuçlandırmışlardır. Adana Cumhuriyet savcılığınca yapılan adli tahkikat ve idari tahkikat sonuçları yetkili yargı mercilerine intikal ettirilmiştir.

Bu tür olayların tekerrürüne mani olacak tedbirlerin alınması için Dışişleri Bakanlığınca, Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği yetkilileri davet edilerek olay hakkında izahat talep edilmiş, önemle dikkatleri çekilmiş ve akabinde diplomatik yoldan bir nota ile gerekli uyarılarda bulunulmuştur.

Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği verdiği cevabi notada, olaydan üzüntü duyulduğunu ve tekerrürünü önleyici tedbirler alınacağını ifade etmiştir. İlgili ve yetkili Türk askeri makamlarınca girişimlerde bulunularak, ilgili Amerika Birleşik devletleri askeri makamlarının yazılı olarak dikkatleri çekilmiş ve mevcut anlaşma hükümlerine tam riayetin sağlanması vurgulanmıştır.

Tesislerdeki Amerika Birleşik Devletlerine ait işyerlerinde çalışan Türk işçilerinin idari ve yasal hakları mevcut anlaşmalar, iş hukukumuzdaki iş mevzuatı ve idari tedbirler muvacehesinde korunmaktadır ve korunmaya devam edilecektir.

Mevcut anlaşmalara da derc edildiği gibi, savunma tesisleri, Türk Silahlı Kuvvetleri tesisi olup, Türk komutanlar tarafından yönetilmektedir; aksi varit olmayıp, bunu teminen Amerika Birleşik Devletleri tarafından da herhangi bir girişim mevcut bulunmamaktadır.

Saygılarımla arz ederim.