DEVLET BAKANI SAYIN MESUT YILMAZ'IN
SORU ÖNERGELERİNE VERDİĞİ CEVAP

23 Ocak 1986 Perşembe

* * *

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Rize) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; İçel Milletvekili Sayın Durmuş Fikri Sağlar’ın, Sayın Başbakanımız tarafından cevaplandırılması için vermiş olduğu sözlü soru önergesine – ki, bu yazılı soru önergesi idi, daha sonra sözlü soruya çevrilmiştir- cevap vermek üzere huzurunuzdayım.

Bu önergede yer alan sorular içerisinde, hükümet tarafından cevaplandırılması mümkün bulunanlara, Sayın Abdullah Çakırefe ve Sayın Mahmud Altunakar’ın verdikleri aynı mahiyetteki sözlü soru önergelerine cevaben yapılan açıklamalarla gerekli cevap verilmiştir. 15.10.1985 ve 23.10.1985 tarihlerinde yaptığımız bu açıklamalarla ilave edilecek herhangi bir husus mevcut değildir.

Saygılarımla arz ederim. (Alkışlar)

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Rize) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Adana Milletvekili Sayın Cüneyt Canver’in, Sayın Dışişleri Bakanımıza muhatap sorularını cevaplandırmak üzere huzurunuzda bulunuyorum:

Uluslar arası ilişkilerde prensip olarak karşılıklılık ilkesi geçerlidir. Ancak, devletin yüksek menfaatlerinin her zaman için bu ilkeden de önde geldiği izahtan varestedir. Esasen, birçok ülkeye yönelik vize rejimimizde,söz konusu yüksek mülahazalar önde tutulduğundan, mütekabiliyet prensibinin dar çerçevesi aşılmıştır.

Suudi Arabistan yetkilileri, bu konuda şimdiye kadar her seviyede tekrarladıkları açıklamada, cari uygulamanın emniyet mülahazası ile genel bir uygulama olduğunu ve Hatay doğumlu vatandaşlarımızı istihdaf eden herhangi bir politikanın söz konusu olmadığını belirtmişlerdir.

Her ülkede diplomatlar, bulundukları ülkenin kanun ve nizamlarına, örf ve adetlerine uymak ve saygı göstermek zorundadırlar. Buna aykırı davranışlar gösterenlerin geri çekilmeleri ülkelerinden istenebilir. Suudi Konsolosunun bu gibi davranışları olduğu tespit edildiği takdirde bu yola gidilmesi gayet tabiidir.

Suudi Arabistan yetkilileri, en üst düzeyde dahi, bu konuda açıklama olarak, Hatay doğumlu vatandaşlarımızı hedef alan hiçbir uygulamanın söz konusu olmadığını; ancak vize işlemlerinde normal olan, şahıslar için genel emniyet taraması sebebiyle bazı vatandaşlarımızın vizelerinin geciktiğini, bazılarına da yine emniyet mülahazası ile vize verilmemiş olabileceğini belirtmişlerdir.

Ödün vermek hiçbir zaman söz konusu olmamıştır ve hiçbir sebeple de olmayacaktır.

Bu vesileyle yüce Meclise saygılar sunarım. (ANAP sıralarından alkışlar)