DEVLET BAKANI SAYIN MESUT YILMAZ'IN
SORU ÖNERGELERİNE VERDİĞİ CEVAP

4 Mart 1986 Salı

* * *

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Rize) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Kahramanmaraş Milletvekili Sayın Turan Bayezit’in Sayın Başbakana yönelttiği soruya konu teşkil eden olay, tarafımızdan araştırılmıştır. Cevabımızın bu kadar gecikmesinin esas gerekçesi de, bu araştırmadır. Olayın aslı şudur: Kahramanmaraş İl Merkezine bağlı, Ağabeyli ve Kemalli isimli iki köy halkı, aralarındaki su ihtilafının giderilmiş olması dolayısıyla, iki köyün arasındaki ortak bir mahalde bir kutlama şöleni, bir ziyafet tertiplemişler ve bu törene hem il merkezindeki bütün siyasi parti temsilcilerini ve hem de il müdürlerini davet etmişlerdir. Bu ziyafete, siyasi partilerden sadece Anavatan Partisi Merkez İlçe Teşkilatı icabet etmiş, aynı zamanda bazı il müdürleri de bu toplantıya katılmışlardır. Ancak, bu toplantıya katılmayan bazı siyasi parti temsilcilerinin, daha sonra bunun bir partizanlık örneği veya vesilesi olduğunu iddia etmeleri üzerine, Anavatan Partisi Kahramanmaraş Merkez İlçe Başkanı, sözlü soru önergesinde adı geçen mahalli gazetede bir açıklama yapmış ve bu açıklamasında, bunun partizanlık değil, il müdürleriyle vatandaş arasındaki koordinasyon görevinin gereği olduğunu ifade etmiştir.

Bu ifade, olayın aslı ile bağdaşmayan ve hiç şüphesiz ki, ilçe başkanının da kastını aşan bir ifadedir. Bu ifadeye dayanılarak, valilik makamı, toplantıya katılan il müdürleri hakkında tahkikat açmış; ancak olayın burada izah ettiğim şekilde cereyan ettiği açıklığa kavuştuktan sonra, haklarında takipsizlik kararı verilmiştir.

Aynı şekilde Anavatan Partisi Genel Merkezi de olayı kendi parti hiyerarşisi içerisinde araştırmış ve bu ifadedeki yanlış anlamaya meydan verecek bu ifade dışında, olayın aslı itibariyle, herhangi bir şekilde Siyasi Partiler Kanunu veya diğer ilgili mevzuatı ihlal edici mahiyette olmadığını kararlaştırmıştır.

Bu itibarla, Sayın Turan Bayezit’in sözlü soru önergesinde yer alan ve geniş ölçüde şahsi yoruma dayalı diğer sorular, tamamen eksik bilgiden kaynaklanmaktadır.

Bu itibarla, gayet tabii, siyasi parti teşkilatlarının, il müdürleriyle vatandaş arasında koordinasyon sağlama görevinin bulunmadığını burada bir defa daha ifade ediyorum ve bu olayın da sözlü soru önergesinde ifade edilen anlamda cereyan etmemiş olduğunu açıklıyorum.

Saygılarımla arz ederim. (ANAP sıralarından alkışlar)

BASIN

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Rize) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; sayın milletvekilinin soru önergesinde belirtildiği gibi, Türkiye’de pek çok basın organı mevcuttur. Söz konusu programlara aynı anda hepsinin çağrılması imkansızdır. Çok sayıda basın mensubunun katılacağı bir programın, teknik açıdan gerçekleştirilmesinin güçlüğü yanında, seyirciyi memnun etmesi de mümkün değildir. Bu sebeple belirli gazete temsilcileri çağrılmıştır.

Siyasi nitelikli bir program olduğundan, bu seçimde gazetelerin hem tiraj, hem de siyasi nitelikli olmaları rol oynamıştır. Seçilen gazeteler, Türkiye’de en çok satan siyasi nitelikli gazetelerdir. Programa çağrılmamış aynı nitelikte gazeteler varsa, bir başka programa çağrılmaları elbette mümkündür. Bu tür programların, hem basın mensupları ile hem de diğer meslek kuruluşlarının katılmaları ile belli sürelerde tekrar düzenlenmesi düşünülebilir.

Saygılarımla arz ederim.