DEVLET BAKANI SAYIN MESUT YILMAZ'IN
BURSA BAROSU'NUN TOPLANTISI İLE İLGİLİ OLARAK
HÜKÜMET ADINA YAPTIĞI KONUŞMA

9 Nisan 1986 Çarşamba

* * *

1.OTURUM

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Rize) – Sayın Başkan, hükümet adına söz istiyorum efendim.

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Rize) – Gerekçeye gerek yok.

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Rize) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Uşak Milletvekili Sayın Mehmet Topaç’ın, Bursa’da bazı barolar tarafından tertip edilen ve daha sonra yine bu barolar tarafından iptal edilen toplantı olayını ve bu olayı takip eden olayları bu kürsüye getirmesi fevkalade isabetli olmuştur.

Değerli milletvekili arkadaşım, aynı zamanda sorumlu bir meslek mensubu olarak, bu olayın bütün safahatını araştırmış ve yüce Meclise bilgi arz etmiştir. Burada verdiği bütün bilgiler aynen doğrudur. İlaveten bu toplantıyı tertipleyen baro yöneticilere,i iki saat önce Bursa’da bir basın toplantısı yaparak, basına bir açıklama yapmışlardır ve bu açıklamalarında: iptal kararında hiçbir idari veya adli baskının söz konusu olmadığını söylemişlerdir.

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Devamla) - Bununla, aynı zamanda, Anamuhalefet Partisi Liderinin beyanlarını da tekzip etmişlerdir.

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Devamla) – Çünkü, Sayın Gürkan, bu semineri iptalinde, bu toplantının iptalinde, hükümetten gelen baskı ve tehditlerin bulunduğunu söylemiştir. (SHP sıralarından “yalan mı” sesleri)

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Devamla) – Sayın Gürkan, bu beyanatında, “gizli hükümet teröründen” söz etmiştir. (SHP sıralarından “Yalan mı?” sesleri)

Türkiye Cumhuriyeti hükümeti terörist bir hükümet değildir. (ANAP sıralarından “Bravo” sesleri, alkışlar) Bizim hükümetimiz, hukuk devletinin hükümetidir.

Bugün Türkiye’deki hukuk düzeni ile mutabık olmayanlar, bu düzeni içine sindiremeyenler varsa, onların sorunu hükümetle değildir, bu hukuk düzeninin kendisiyledir.

Yüce Meclisin bütün üyeleri, parti farkı gözetmeksizin, bu mesnetsiz, bu haksız, bu yersiz ve bu seviyesiz itham karşısında tavır almalıdırlar. (SHP sıralarından gürültüler ve sıra kapaklarına vurmalar, ANAP sıralarından “Bravo” sesleri, alkışlar)

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Devamla) – Sayın Başkanım, mesnet göstermeden, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine, “terörist” diyen bir itham seviyeli ise, ben “seviyesiz” sözümü geri alıyorum. (ANAP sıralarından alkışlar)

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Devamla) – Hayır, devam edeyim Sayın Başkan.

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Devamla) – Sayın Başkanım, müsaade edin, devam edeyim.

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Devamla) – Sayın milletvekilleri...

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Devamla) – Tamamlayabilir miyim Sayın Başkan?

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Devamla) – Tamamlayabilir miyim Sayın Başkan?

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Devamla) – Sayın milletvekilleri... (SHP sıralarından sıra kapaklarına vurmalar, gürültüler) Benim söylemek istediğim şudur: Sayın Gürkan ne biliyorsa, gelip bu kürsüden söylemelidir, sizlere söylemelidir, sizin adınıza söylemelidir... (SHP sıralarından sıra kapaklarına vurmalar, gürültüler)

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Devamla) - Demokrasi, açıklık rejimidir, açık rejimde bilip de söylememek korkaklıktır...

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Devamla) – Bilmeden suçlamak, müfteriliktir... (ANAP sıralarından “Bravo” sesleri, alkışlar; SHP sıralarından sıra kapaklarına vurmalar, gürültüler) Çamur atıp da kaçma devri Türkiye’de artık bitmelidir. (ANAP sıralarından “Bravo sesleri, alkışlar)

2. OTURUM

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Rize) – Sayın Başkanım, yerimden bir tavzihte bulunmak istiyorum.

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Rize) – Son olarak konuşan sayın milletvekili , bu Kanun tasarısının dünkü görüşmeleri sırasında görüş bildiren bir bakandan söz etmiştir. Böyle bir bakan yoktur. Sayın Başkanım Sayın milletvekili yanılgı içindedir; onun için o hususla ilgili eleştirilerine kendimizi muhatap saymadığımızı ifade etmek istiyorum.

Saygılarımla.

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Rize) – Sayın Başkanım, sayın milletvekilinin değindiği birinci olayda, TRT bir hata yapmıştır ve Sayın Gürkan’dan da özür dilemiştir. Canlı yayın sırasında böyle bir hata vuku bulmuştur. Esasen buna benzer bir hata daha önce de yapılmıştı; bir spiker Sayın Gürkan’a “Siz iktidarın alternatifisiniz” demişti. Halbuki spikerin bu sözü söylemeye de hakkı yoktu. Bu tür hatalar olmaktadır. Sayın Gürkan’dan da özür dilenmiştir efendim.

İkinci soruyla ilgili yazılı cevap vereceğim Sayın Başkanım.

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Rize) – Sayın Başkanım, sayın milletvekilinin, birinci sorusu ile ilgili husus şu andan henüz idari soruşturma aşamasında olduğu için, bu soruşturma tamamlandığında kendisine yazılı olarak bilgi verilecektir.

İkinci sorusu ile ilgili olarak sayın milletvekiline teşekkür ederim; yine bir hayatı dile getirmişlerdir. Sayın Kuşhan’ın konuşmasındaki ifadelerin tersine, görüldüğü gibi, TRT elemanları sık sık hata yapmaktadırlar, bu hatalar da sayın milletvekillerince haklı olarak burada dile getirilmektedir. Zannediyorum bu görüşmeleri izleyen TRT yetkilileri de bundan gereken sonuçları çıkaracaklardır.

Saygılarımla.

İCRAATIN İÇİNDEN

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Rize) – Sayın Başkanım, “İcraatın İçinden” programında devlet memurlarının görev almasına mani her hangi bir hüküm yoktur kanunda. Bu bakımdan, hükümet olarak sayın milletvekilinin yorumuna iştirak edemiyoruz.

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Rize) – İkinci olarak, eğitici programlar konusunda eğer müsaade ederseniz sayın milletvekiline yazılı olarak geniş bilgi vereceğim.

Uydular aracılığıyla televizyon yayınlarının nakli konusunda, geçtiğimiz hafta içerisinde önemli bir gelişme olmuştur. Benim, sayın Ulaştırma Bakanımızın, TRT ve PTT yetkililerimizin katıldığı bir toplantıda, bu konuda bir protokol taslağı üzerinde mutabakat sağlanmıştır. Önümüzdeki günlerde bu protokol imzalanacak ve bu sene içerisinde her halükârda ekim ayı sonuna kadar uydular aracılığıyla, Türkiye’de, hem birinci kanal hem de ikinci kanal televizyon yayınlarının nakli mümkün olacaktır. Böylece Türkiye’de televizyon yayınları hem radyolink hatları sayesinde, hem de uydular aracılığıyla olmak üzere iki sistemle bütün yurt sathına yayılmış olacaktır.

Sayın milletvekilinin dördüncü sorusunu müsaade ederseniz cevaplandırmayacağım; çünkü, bu TRT’nin bir iç tasarrufudur, burada bu konuda daha geniş açıklamada bulunmaya kendimi yetkili addetmiyorum.

Saygılarımla.

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Rize) – Sayın Başkanım, her iki soruya da yazılı cevap vereceğim.

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Rize) – Sayın Başkanım, Türkiye Radyo – Televizyon Kurumunun yayın ilke ve esasları, en genel anlamda Anayasada; genel ilkeler olarak 2954 sayılı Türkiye Radyo – Televizyon Kanununda ve daha özel olarak da TRT’nin genel yayın planında yer almaktadır. Genel yayın planı, TRT Yönetim Kurulu tarafından hazırlanıp TRT Yüksek Kurulu tarafından onaylanarak yürürlüğe giren bir yayın planıdır. Yayın esasları bu plan içerisinde yer alır. Hükümetin veya herhangi bir başka kurumun bu yayın planına müdahalesi söz konusu değildir.

Ben, gerek bu genel yayın planında yer alan esaslar ve bu planın detayları konusunda, gerekse buna bağlı olarak müteakip sorularında dile getirdiği hususlarda Sayın Tutum’a yazılı olarak geniş cevap vereceğim Sayın Başkan.

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Rize) – Sayın Başkanım, gecikme cezalarının oranı ile enflasyon oranı arasında böyle orijinal bir ilişki düşüncesi, doğrusu hükümetin tasarısında hiç dikkate alınmamıştır. Hükümet, bu oranları kendi takdir yetkisini kullanarak belirlemiştir; ama nihai takdir yüce Meclisindir.

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Rize) – Sayın Başkanım, her iki sorunun da görüşmekte olduğumuz madde ile ilgisi, tarafımızdan anlaşılamamıştır, ancak ikinci soruyla ilgili olarak başlangıçta var olan böyle bir şikayetin şu anda var olmadığını, en azından bize böyle bir şikayetin intikal etmemiş olduğunu söylemek istiyorum.

Saygılarımla.

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Rize) – Bu sorunun da madde ile herhangi bir ilgisi olmamakla beraber, zannediyorum ki, sayın milletvekilinin görüşlerini dile getirme arzusundan kaynaklanmaktadır ve sorusu TRT yetkililerince kaile alınacaktır Sayın Başkanım.