DEVLET BAKANI SAYIN MESUT YILMAZ'IN
SATAŞMA ÜZERİNE YAPTIĞI KONUŞMA

1 Ekim 1986 Çarşamba

* * *

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Rize) – Sayın Başkan, bundan önceki sayın konuşmacı, benim bir açıklamamı, kürsüde, eksik olarak dile getirdiler. Onun için, sataşma maddesi uyarınca söz istiyorum.

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Rize) – Aslına uygun vermediği için söz istiyorum Sayın Başkan.

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Rize) – Direniyorum; oya sunun Sayın Başkan.

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Rize) – Evet, otantik değildir, eksik söylenmiştir.

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Rize) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; burada, özellikle beni kastederek; ama bu arada hükümete de mal ederek, bazı çevreler hakkında, bazı kişiler hakkında dedikodular olduğunu, spekülasyonlar olduğunu, iddialar olduğunu, ithamlar olduğunu ve bunlardan üzüntü duyduklarını ifade edenler, maalesef aynı dedikoduları Rize’de seçim meydanında tekrarlamışlardır. Binaenaleyh, dedikoduların kaynağı kendileridir.

Ben orada, Ardeşen’de söylediğim şeyi burada Meclis huzurunda aynen tekrar ediyorum: Sadece benim değil, sadece kardeşimin değil, beşinci dereceden, onuncu dereceden herhangi bir akrabamın, gerek AKFA denen o şirkette, gerekse, herhangi başka bir çay şirketinde, sadece ortaklığı da değil, herhangi bir şekilde menfaat bağı, bakın menfaat bağının yüz türlü şekli vardır; ben iş hayatından geldim, sizden iyi bilirim (SHP sıralarından “Onu sizden iyi biliriz” sesleri) ben sizden iyi bilirim...

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Devamla) – ... reklamı olsun, nakliyesi olsun, nesi olursa olsun; herhangi bir şekilde menfaat bağı varsa, bakanlıktan değil, milletvekilliğinden istifa ederim, dedim; burada tekrarlıyorum (ANAP sıralarından “Bravo” sesleri, alkışlar).

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Devamla) – Eksik söylenmiştir, onun için tekrarladım.

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Devamla) – Araştırmanın açılmasına şunun için katılmıyorum: Araştırma önergesinde ileri sürülen iddiaların hepsi çürütülmüştür, hükümet tarafından hepsi çürütülmüştür.

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Devamla) – Bakınız – bana atfen – araştırma önergesini açınız bakınız... (SHP sıralarından “Meclis var; Mecliste çürütülecek” sesleri)

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Devamla) – Müsaade edin...

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Devamla) – Sayın Başkanım, müsaade ederseniz, çok kısa olarak sadece o hususu açıklayacağım.

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Devamla) – Sayın milletvekilleri, müsaade ederseniz çok kısa açıklayacağım.

Önergede bana atfen bir ifade vardı; grup adına konuşan arkadaşıma belgelerini verdim, o konuşmanın tam metni yayınlanmış; sizi tahrif etmişsiniz,; onu söyledim ve buna cevap vermediniz.

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Devamla) – Benimle ilişkiyi bir beyanıma dayandırıyordunuz; asıl metinlerini verdim, arkadaşım getirdi, burada; isterseniz tetkik edin; önergede bunu tahrif etmişsiniz. Ayrıca “AKFA’ya 25 milyar lira kredi verildi” dediniz; hükümet adına konuşan sayın bakanım gerçek miktarı açıkladı; 9 küsür milyar liradır.

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Devamla) – Binaenaleyh, hükümetin verdiği bilgilere itibar etmeye mecbursunuz.

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Devamla) – Aksini ispat ederseniz, araştırma açılmasına ben de katılacağım.