DEVLET BAKANI SAYIN MESUT YILMAZ'IN
SORU ÖNERGELERİNE VERDİĞİ CEVAPLAR

9 Ekim 1986 Perşembe

* * *

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Rize) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; İçel Milletvekili Sayın Fikri Sağlar’ın, Sayın Başbakanımıza yönelttiği sözlü soru önergesinde yer alan 5 ayrı soruya, cevaplarımızı arz ediyorum.

1. Hayır.

2. Hayır.

3. Hayır.

4. Devlet Memurları Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri Yönetmeliğinin 5 inci maddesi, Sağlık ve sosyal Yardım Bakanlığı tarafından yetkili kılınan tam teşekkülü hastanelerin sağlık kurullarınca düzenlenen raporlarla, yurt içinde tedavilerinin yapılamayacağı tespit edilenlerin yurt dışında tedavisine imkan tanımaktadır.

Ankara Numune Hastanesi Sağlık Kurulu, 12.8.1985 gün ve 16998 sayılı raporu ile “Sağ göze katarakt ameliyatı için, introculer lens tatbikatı memlekemizde yeterince gelişmediğinden, bir ay süreyle Amerika Birleşik devletlerinde tedavisinin yapılması uygundur; refakat gereklidir; ayrıca, doktor kontrolünde gitmesi lüzumludur” raporu vermiş ve bu rapor Ankara Numune Hastanesi tarafından ayrıca teyit edilmiş bulunmaktadır.

4. Sayın Başbakanımızın, 15.8.1985 – 2.9.1985 tarihleri arasında tedavi için Amerika Birleşik Devletlerine gidiş-dönüşünde, Devlet Memurları Tedavi Yardımı Yönetmeliğinin 5 inci maddesi ve 6245 sayılı Harcırah Kanununun 18 ve 20 nci maddelerine göre tahakkuk yapılmıştır.

Sayın Başbakana, üç koruma görevlisi dışında, özel kalem müdürü, özel doktoru ve eşi refakat etmişlerdir.

Bu seyahat dolayısıyla Başbakanlık bütçesinden ödenen toplam miktar; 5 651 470 liradır.

Saygılarımla arz ederim.

DEVLET BAKANI A. MESUT YILMAZ (Rize) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Adana Milletvekili Sayın Nuri Korkmaz’ın, Sayın Başbakanımıza yönelttiği soruları cevaplandırmak üzere huzurunuzdayım.

1. Başbakanlığın, 15 Kasım 1983 gün ve 3110 sayılı emri üzerine, filmin, 2 inçlik bantla kaydedilmiş renkli bir kopyası, muhafaza edilmek üzere MİT Müsteşarlığına teslim edilmiştir.

2. Önce, Milli Güvenlik Konseyi ve Genelkurmay Başkanlığı tarafından teşkil edilen birinci heyet, daha sonra da Başbakanlığın 29 Eylül 1983 gün ve 2819 sayılı emri ile teşkil edilen ikinci bir heyet tarafından denetlenen Yorgun Savaşçı filmi için heyetlerin, yayınının mahzurlarını belirtir raporları Başbakanlığa sunularak, filmin yönetmeninin dürümünün tespiti istenmiştir.

Bu konuda Başbakanlık tarafından herhangi bir emir verilmediğinden, takibat da yapılmamıştır.

3. Yorgun Savaşçı Romanının telif hakkı, TRT Kurumu tarafından satın alınmıştır.

Filmin yönetmeni Halit Refiğ ise, hizmet sözleşmesiyle çalışan kurum personelidir. Bu bakımdan, Yorgun Savaşçı filminin sahibi, kanuni açıdan TRT kurumudur.

4. Filmin yayınından önceki denetimlerinin TRT kurumunun dışından teşkil edilmiş birkaç heyet tarafından yapılıp, yayını her seferinde mahzurlu görülmüş olduğundan ve yayınlanmaması konusunda Başbakanlık emri bulunduğundan, yayını için, TRT Kurumunun inisiyatifini kullanması söz konusu değildir.

Saygılarımla arz ederim.