KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI SAYIN MESUT YILMAZ'IN
BAKANLIĞI İLE İLGİLİ YAPTIĞI AÇIKLAMA

12 Mayıs 1987 Salı

* * *

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI A. MESUT YILMAZ (Rize) – Sayın Başkan, söz istiyorum.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI A. MESUT YILMAZ (Rize) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; yüce Meclisin ve sayın milletvekillerinin denetim görevlerinin kutsallığına en fazla inanmış arkadaşlarınızdan biri olarak, sayın Türkan Arıkan’ın burada yaptığı konuşmadan, büyük üzüntü duydum. Çünkü, Sayın Arıkan’ın burada yaptığı konuşmada bizzat kullandığı ifadelerden anlaşılmaktadır ki, kendisi, daha önce, selefim olan sayın bakana yönelttiği bir soru önergesine cevap aldığı halde, aynı soruyu bütçe görüşmesi sırasında bana da yöneltmiştir.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI A. MESUT YILMAZ (Devamla) – Şimdi, Bütçe Komisyonundaki ifademi aynen tekrarlıyorum: Bakanlığımızın ilgili kuruluşu olan Turizm Bankası, şahıslara kredi açmaz; şahısların ortak oldukları şirketlere kredi açar.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI A. MESUT YILMAZ (Devamla) – Ahmet Hattat veya başka bir isme, turizm Bankasınca açılmış herhangi bir kredi söz konusu değildir; gerek Turizmi Geliştirme Fonundan gerek diğer bankanın diğer kaynaklarından, bu şahsa açılmış bir kredi mevcut değildir.

O şahsın ortak olduğu başka bir şirkete kredi açılmış olabilir. O anda (soruya muhatap olduğum anda) bu şirketin varlığından veya isminden haberdar değildim. Sayın Arıkan’a, bu konuda bana yardımcı olursa, kendisine cevap verebileceğimi ifade ettim; şimdi de bu cevabımı tekrarlıyorum.

Sayın Taşçıoğlu’nun, yazılı soru önergesine vermiş olduğu cevap, Ahmet Hattat’ın ortak olduğu şirketle ilgilidir; şahısla ilgili değildir.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI A. MESUT YILMAZ (Devamla) – sayın milletvekilleri, bu olaydan da açıkça ortaya çıkmaktadır ki, Sayın Arıkan denetim müessesesini kullanarak bilgi edinmenin peşinde değildir; Sayın Arıkan, denetim müessesesini kullanarak denetim müessesesinin istismar ederek prim sağlamak peşindedir.

Ben, denetim müessesesinin bu şekilde istismar edilmesinin, ne kendisine ne de yüce Meclise bir şey kazandıracağı kanısında değilim ve daha önce komisyonda yaptığım konuşmayı tekrarlıyorum: Eğer, samimi arzusu bu konuda bilgi edinmek ise, eğer Bakanlığımı denetleme konusundaki yasal görevini yerine getirmek arzusunda ise, bizi gerekli bilgilerle teçhiz ettiği takdirde, gene de kendisine yardımcı olmaya hazırız.

Saygılarımla arz ederim. (ANAP sıralarından alkışlar)