DIŞİŞLERİ BAKANI SAYIN MESUT YILMAZ'IN
BULGARİSTAN'DAKİ TÜRKLERE KARŞI YAPILAN
BASKILAR KONUSUNDA YAPTIĞI KONUŞMA

7 Haziran 1989 Çarşamba

* * *

DIŞİŞLERİ BAKANI A. MESUT YILMAZ (Rize) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri, Bulgaristan’daki Müslüman Türk azınlığına uygulanan insanlık dışı baskılar konusunda ve Türk – Bulgar ilişkilerinin günümüzdeki durumuyla ilgili olarak Yüce Meclise bilgi vermek üzere huzurunuzda bulunuyorum.

Hepinizin yakından bildiği gibi, Türkiye ile Bulgaristan arasındaki ilişkiler, özellikle 1964 yılından başlayarak sürekli bir gelişme trendi göstermiştir; hatta bugünkü olayların başlangıcını teşkil eden 1984 yılının sonuna gelindiğinde, Türkiye ile Bulgaristan arasındaki siyasi ilişkiler, ekonomik ilişkiler, farklı rejimlere sahip ve rakip ittifaklara mensup iki komşu ülke arasındaki en iyi biçimine örnek gösterilen ilişkiler durumundaydı.

Ancak, Bulgaristan’daki Müslüman Türk azınlığı sorunu ve Bulgar Hükümetinin, ülkesinde yaşayan bu Türk azınlığına karşı olan tutumu, her zaman, Türkiye ile Bulgaristan arasındaki ilişkilerin seyrini belirleyen ve bu ilişkileri etkileyen en önemli unsurlardan birisi olmuştur. Başka bir ifadeyle, Bulgarlar, Türk azınlığına yönelik baskılarının dozunu ılımlı tuttukları sürece, bunların serbestçe göçüne izin verdiği sürece, ilişkilerimiz olumlu seyretmiş, bunun aksi olduğu zaman da, ilişkilerimizde gerginlik dönemi yaşanmıştır ve bu özelliği itibariyle bakıldığında, Türkiye ile Bulgaristan arasındaki ilişkiler, bir anlamda Bulgaristan’dan Türkiye’ye yapılan göçlerin tarihini yansıtmaktadır.